Het zal de meeste van jullie niet vreemd zijn: weer een zondag (of voor de reizigers onder ons: doordeweekse woensdag) naar de getver omdat je niet op tijd kon bedenken wat je wilde doen vandaag. De dagen van verbroken Candy Crush records, drie uur lang op Netflix ronddolen zonder iets te kiezen terwijl je beddengoed oranje kleurt van de paprikachips kruimels of apathisch de vierendertigste herhaling van Teen Mom kijken met je hand in je broek.

Laten we elkaar geen mietje noemen: iedereen kent ze. En als je in een bus woont of op reis bent en geen vaste dagbesteding (werk) hebt en daardoor óók wat minder te besteden misschien nog wel meer. Vrees niet want redding is nabij! Deze lamballen deluxe zijn namelijk professionals op het gebied van hoe-vermaak-ik-me-zonder-geld en misschien nog wel belangrijker: het gezellige zien in het alledaagse. Daarom bij deze: tien dingen om te doen (als je op reis bent) die (bijna) niets kosten (en niet ingewikkeld zijn).

Wandelen

Jáha, ouwe afritsbroekgekkies, nou wéten we het wel. Maar toch: wandelen is gezond (voor je fysieke en mentale gesteldheid), wandelen is leuk, wandelen is gratis en wandelen maakt dat je dingen ziet die je normaal niet ziet. Omdat je er met de auto niet kunt komen bijvoorbeeld of omdat je op een fiets veel te snel gaat voor die ene mooie gevel om op te vallen, of dat leuke hondje met regenjas. Een toeristeninformatiecentrum (mooi woord voor scrabble) is nooit ver weg en heeft ongetwijfeld een heel scala aan (natuur- en stads)wandelingen en zo niet; download wandelbibliotheek AllTrails even. Deze app toont je namelijk alle wandelroutes in de buurt inclusief foto’s, beoordelingen en moeilijkheidsgraad.

Een spelletje spelen

Niet meteen afhaken als je niet houdt van een stevig robbertje mens-erger-je-niet-en! Spelletjes zijn er namelijk in allerlei soorten, maten én extra’s. Onze favorieten? Rummikub met een fles rode wijn en een plaat van Johnny Cash op de achtergrond, serieuze vakantiecompetities Yahtzee waarbij de uiteindelijke verliezer met de schaamhoed (het lelijkste tweedehands hoofddeksel dat je kunt vinden) op het vliegtuig in moet of lege-bier-flesjesvoetbal met je al dan niet nieuwe vrienden op de camping. Sowieso: ga lekker badmintonnen of pingpongen of met je nieuwe Spaanse vrienden kaarten (snapt iedereen) en verveel je nooit meer. Oh, en spelletjes in je blootje natuurlijk. Die zijn ook niet te versmaden.

Mensen kijken

Kost niets, stelt nooit teleur: neem plaats op een bankje (in de stad, of een park), ga zitten, kijk mensen. En verzin er vooral eens een goed verhaal bij. Zo wordt die mevrouw met dat hoedje een superschurk en die oudere meneer met dat hondje een heuse oorlogsheld. Of bekritiseer zachtjes slechte kledingkeuzes. Niet aardig, wel leuk

Een boek lezen (of voorlezen)

Boeken zijn altijd, overal verkrijgbaar en vaak nog gratis ook. Ga een dag in een (buitenlandse) bibliotheek kijken, of ga op zoek naar een straatbibliotheekje (zo’n kastje waar je uit mag pakken wat je wilt). Lees over vogels, ga op kruistocht of herlees je favoriete kinderboek. Wat wij doen? Onze favoriete passages met elkaar delen. Want samen lezen is dubbel leuk (en ook een beetje klef ja, nou en).

Zingen, dansen of c/karaoke

Ik ken echt geen chagrijnige mensen die zingen. Zingen is één van de allerbeste dingen van het bestaan en daar hoef je het niet eens voor te kunnen. Wij houden vooral van caraoke. Da’s gewoon al rijdend je favoriete album of playlist opzetten en keihard meebléren, al dan niet met handgebaren. Op YouTube staan acht miljard karaoke filmpjes dus als je een beetje WiFi hebt (en in het beste geval een paar liter bier) dan heb je ook met z’n tweeën in een bus een instant feest. Als je er dan nog even de moves van Queen B bij instudeert dan ben je zo weer een paar uur verder (en altijd gelukkiger dan voor je begon).

Vogels kijken

Ik vond vogels kijken altijd een beetje voor oude mensen zonder hobby’s en nu ik zelf medium oud en zonder hobby’s door het leven ga snap ik het exáct. Vogels kijken voelt namelijk een beetje als Pokémon vangen maar dan in het echie. Je luistert, je zoekt en dan vind je zomaar ineens een appelvinkje, of een kwikstaartje of een bonte specht! Je kunt het wandelend doen of vanuit een lui stoeltje vanachter een raam en ik waarschuw alvast dat het heel verslavend is. Als je straks dus niet door het leven wilt gaan als vogelgekkie hou dan even je ‘goh kijk wat een prachtige houtduif’ en je ‘wat leuk, dat mereltje bouwt een nestje’ voor je.

Berg beklimmen

Wandelen is leuk, klimmen is beter. En hoewel niet voor iedereen weggelegd: ga het toch eens proberen. Ik was echt ont-zet-tend a-sportief (echt beyond als laatst gekozen worden met gym kan ik je vertellen) en toen liep ik een paar jaar geleden eens per ongeluk een veel te zware berg op en was ik verslaafd. Klimmen is afzien, nog meer afzien, schelden dat je dit nóóit meer gaat doen en dan de top bereiken en huilen van geluk. Klimmen is een soort therapie (echt waar probeer het nou maar). Het is handig met goede wandelschoenen en misschien zelfs stokken, maar kan ook gewoon op je oude gympies en met een oud geworden boterham in je rugzak.

In zee zwemmen

Ik ben niet zo van het strand. Ik vind dat er op stranden namelijk heel veel zand ligt (ja echt) en als je in een bus woont gaat dat zand niet alleen in je bilnaad zitten maar kruipt het vooral ook in werkelijk waar alle andere kieren van je bus en da’s gedoe. Maar de zee, de zee is magisch. Er is weinig beter dan na een bloedhete dag de verkoelende zee induiken, maar er is ook weinig beter dan op een winderige dag helemaal de zee niet in willen, tóch gaan en dan met rode wangen en een dikke glimlach ’s rozig aan je warme chocomel zitten later. Als je niet wilt zwemmen (domdomdom) kun je natuurlijk ook gewoon stenen in zee gooien. Of surfers kijken. Of gewoon een beetje schuim schoppen. De zee vindt het allemaal best (en ik ook).

Zonsop- of ondergangen bekijken

Ik ben niet superromantisch, laat ik dat meteen maar toegeven. Ik krijg een beetje een slappe van al stelletjes die hand in hand gaan kijken hoe die koperen ploert – verrassing! – toch weer elke dag op- of ondergaat. Maar soms is een zonsondergang helemaal geen zonsondergang maar een heuse show. Met kleuren die je niet eerder zag en dan dat geluid als hij eenmaal is gezakt: het is altijd stiller. Er is iets speciaals aan je wekker op een absurde tijd zetten om de zon aan te moedigen terwijl de wereld om je heen nog slaapt, of je thee op te drinken aan het einde van de dag terwijl de hemel roze-rood-oranje kleurt. En niet te vergeten: kost niets en kan elke dag (als het weer een beetje mee zit).

Vrienden maken (al dan niet met dieren)

Ik ben serieus een ster in vrienden maken. Meestal gaat dat gepaard met een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel maar ik kan het ook heel goed zonder. Het kost helemaal niets om de hand van je buurman even te schudden (of te zwaaien in times of Corona) en een praatje aan te knopen, of eens te vragen waar dat leuke meisje die mooie zonnebril vandaan heeft. Mijn asociale nieuwsgierigheid brengt ons meer dan eens in ongemakkelijke situaties (sorry schat) maar nog vaker op plekken die we zelf nooit hadden kunnen vinden. We horen verhalen die we anders nooit zouden horen, spreken mensen die niet tot onze sociale kring behoren en slapen soms zelfs bij personen die we eigenlijk niet kennen. Geen zorgen: als je niet zo vriendenleip bent als ik: vrienden maken met hondjes of baby’s mag ook. Word je ook heel gelukkig van.