Aan alle Marokkaanse omaatjes: sorry. Echt sorry. De perfecte couscous wel je namelijk niet, maar wrijf je voorzichtig los met olijfolie en stoom je vervolgens zacht en eetbaar. Couscous moet luchtig zijn en bovendien zonder klontjes op je bord verschijnen. Máár – zoals je inmiddels van ons gewend bent – wij houden (meestal) van snel, makkelijk en weinig afwas als we in de bus wonen. Deze couscous is dan misschien wel niet gemaakt zoals ’t heurt maar wel gewoon knetterlekker, geen zorgen. Ik maak altijd grote hoeveelheden, want de couscous is ook uitstekend te eten als snelle lunch. De wortel-tomatenstoof is een dankbaar bijgerecht omdat daar altijd de koelkast mee leeggemaakt wordt. Ik gebruik in dit recept wortel en tomaatjes, maar als je nog een paprika, een courgette of wat spinazie hebt liggen: kom maar door!

Ingrediënten (voor een pan vol):

  • 1 pak couscous (400 gram)
  • 200 gram (ontdooide) erwten
  • 3 wortels
  • 250 gram (cherry)tomaatjes of 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 bosje verse munt
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kopje rozijnen
  • 1 bouillonblokje
  • 1 ½  el komijn
  • 2 el gemalen koriander
  • 1 el kaneel
  • 1 el kurkuma
  • olijfolie
  • agavesiroop
  • peper en zout

Bereidingswijze

Snipper de ui, snij de knoflook fijn en snij de wortel in dunne plakjes. Fruit de helft van de ui (leg de andere gesnipperde uitjes even apart) in wat olijfolie glazig en voeg dan de knoflook en de plakjes wortel toe. Laat even zacht worden en voeg vervolgens de komijn, koriander, kaneel en kurkuma toe. Bak even mee en halveer ondertussen de cherrytomaatjes. Zodra het uien-wortelmengsel lekker begint te geuren voeg je de tomaatjes toe. Laat het geheel rustig een kwartiertje pruttelen tot de wortel zacht is en de tomaatjes tot saus verworden zijn.

Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar verkruimel voor je het water toe voegt een bouillonblokje over de couscous. Voeg vervolgens de ontdooide erwtjes, de rozijnen en het overgebleven rode gesnipperde rode uitje toe en roer goed door elkaar. Breng de couscous op smaak met voldoende peper en zout, een scheutje agavesiroop en een paar lepels olijfolie. Snij tot slot de munt fijn en verdeel over de couscous.