De beste ontdekkingen gaan altijd per ongeluk, zo ook de ontdekking van een van mijn favoriete wilde kruiden: daslook. Je herkent daslook namelijk niet alleen aan haar lieve witte bloemetjes maar vooral aan haar scherpe knoflookgeur. Aangezien ik nogal goed ben in mijn neus achternalopen (je weet maar nooit over wat voor eetbaars je nou weer struikelt) ontdekte ik dus per ongeluk deze nieuwe wildpluk liefde.

Van maart tot juni groeit daslook voornamelijk in schaduwrijke bossen, maar ik vond het ook al eens in de voortuin van ons vakantiehuisje. Zomaar kilo’s uit het bos mee nemen is trouwens wel hartstikke verboden, lees anders eerst dit even voordat je verwoed begint te plukken.

Daslook schijnt voor allerlei dingen heel goed te zijn (de spijsvertering en je immuunsysteem bijvoorbeeld) maar ik gebruik deze wilde knoflook vooral voor iets dat sowieso nogal fantastisch is: pesto. Pesto betekent letterlijk ‘gestampt’ dus zolang je maar een heleboel lekkere dingen in een vijzeltje of een keukenmachine ramt en de hele handel goed stampt heb je feitelijk pesto. Klinkt makkelijk? Is het ook. Gaan we!

Ingrediënten

  • 1 bosje daslook (5 tot 6 bladeren), grof gehakt
  • 50 gram walnoten
  • 50 ml. olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout        
  • optioneel: ½ rode peper, edelgist, rucola, peterselie

Hoe maak je daslookpesto?

Zoals ik al een beetje liet doorschemeren: het maken van pesto is ontzettend makkelijk. Feitelijk doe je alle ingrediënten (behalve de olijfolie) in een vijzel of keukenmachine en maal je deze tot alle ingrediënten vermalen zijn. Voeg daarna de olijfolie en de citroensap toe en maal tot je een fijne pesto krijgt. Daslook gaat ook goed samen met bijvoorbeeld een handje peterselie, een beetje rucola en/of wat edelgist. Voor wat extra pittigheid kun je ook een halve rode peper (zaadlijsten verwijderen) toevoegen.

Heel erg lekker over de pasta of gewoon, op een toastje of boterham!