Cheapskates in Australië

Ja, hallo, het zijn je favoriete tatta’s met vandaag – op veler verzoek – een hele batterij aan tips om zo goedkoop mogelijk Australië door te kachelen. En dan ook nog zonder persé te zijn veroordeeld tot naar talg en tenenkaas ruikende hostelkamers of je lever te verrampeneren met goedkope goon (gore net-niet-helemaal wijn in zakken). Want is Australië nou echt zo taffesduur als iedereen je lijkt te doen willen geloven? Nou eh, ja. Best wel. Maar, deze kaassies zijn ook geen achttien meer en het moet wel een beetje leuk blijven allemaal dus zochten wij manieren om (naast de geijkte paden als wildkamperen, couchsurfen en werken met je luie kadaver, verdomme) geen gat ter grote van de Marianentrog in je budget te slaan als je een tijdje in Australië wilt blijven. Hoe overleef je als serieuze kniert Australië? Nou zo!

#1 EatClub
Deze parel kregen wij getipt van twee andere tatta’s: een app waarmee je, als je even goed rondsnuffelt, tot wel 50% kunt besparen op je rekening. Let wel: de héle rekening. Precies, ook op de borrels dus. Er zijn ontbijt-, lunch en dinerdeals en naarmate de dag vordert komen er deals bij (of verdwijnen er deals). Het zijn niet alleen de achenebbisj burgertenten maar ook de fine dining restaurants die hun kiet op dinsdagavond vol proberen te krijgen. Bonustip: als je een 50% kortingsvoucher inzet tijdens Happy Hour dan heb je zomaar voor $2,50 (€1,60) een ijskoude pint. Hoppa.

#2 Happy Hour
Speaking of goedkope pils (of wijn, zo je wilt): Happy Hour! Zo oud als de weg naar Rome natuurlijk, maar gek genoeg wat minder prioriteit als je gewoon voor normale prijzen je misère weg kunt drinken. In Australië daarom weer helemaal opnieuw ontdekt omdat het gewoon bakken met geld scheelt als je niet met een flesje Aldi wijn op je kamertje wilt blijven hangen. Als je even googelt naar best Happy Hours – insert Australische stad – dan hebben andere mensen al het werk al voor je gedaan. Ons favorietje (en record)? Black Bottle in Darlinghurst, Sydney. Op donderdag kun je tussen 5 en 7 (of tot uitverkocht) voor $2,- (€1,25) écht goede wijn bestellen (met $2,- pinxtos on the side). Als je daar niet happy (sorry) van wordt geef ik het op.

#3 Ga werken op een wijngaard
Werken in Australië loont (zoals je hier al hebt kunnen lezen) maar werken op een wijngaard loont als je een beetje mazzel hebt (en minstens zo leuk bent als wij) dubbel. Meestal krijg je (na een paar subtiele hints) wel eens een flesje wijn (of eh, tien) toegeschoven door de baas of valt er een dealtje te sluiten voor een goedkope doos wijn.

#4 Fuelmap Australia
Brandstof is goedkoop in Australië maar met de absurde afstanden vaak toch een grote kostenpost. Komt nog bij dat in Australië de brandstofprijzen bijna per dag verschillen (en dan niet 1 of 2 maar meteen 30 cent) en je niet altijd op de goedkoopste dagen kunt tanken. De fuelmap app laat zien welk tankstation in de buurt of op de route de goedkoopste brandstof aanbiedt.

#5 Snooper
Betaald bier of cocktails drinken of geld verdienen terwijl je boodschappen doet? Dat kan dus met deze app. Ik was een beetje sceptisch (in de categorie: if it’s too good to be true, it probably is) maar eh, het werkt! Je zoekt een missie op de kaart, leest wat je moet doen, checkt in, maakt foto’s en beantwoord wat vragen en je hebt geld verdiend. Dat kan dus bier drinken zijn om te kijken naar het promotiemateriaal in een bepaalde bar (je krijgt je drankje vergoed en vaak $3 tot $5 daar bovenop), maar ook heel ongemakkelijk drieduizend foto’s maken in een benzinepompwinkeltje (geen aanrader). Soms is het zelfs gewoon een vragenlijstje invullen vanuit je luie stoel of wat prijzen van schoonmaakmiddelen checken in de supermarkt. Best makkelijk cashen, me dunkt.

#6 Doe gratis dingen
Ja, duh, maar toch: echt. Wandelen is (bijna) altijd gratis en met de app AllTrails kun je precies zien wat er in de buurt aangeboden wordt. In grote Australische steden kun je via TimeOut altijd op de hoogte blijven van gratis evenementen in de stad en er zijn sowieso altijd gratis musea, gallery’s of self-guided street art tours te vinden. Plus: wees een beetje creatief. Ga bijvoorbeeld picknicken in Wendy Whiteley’s Secret Garden en daarna een suikerspin halen in Luna Park (Sydney) of een hele dag gratis gamen in the Australian Centre for the Moving Image (Melbourne). Voor wie in staat is zelf de slingers op te hangen is er genoeg te doen dat (bijna) niets kost.
#7 Eet veganistisch
Want dat is goedkoop, lang houdbaar, gezond en heel (heel) erg goed voor iedereen om je heen. Oké? Oké. Kusjes!

#8 Doe boodschappen aan het einde van de dag
Een beetje tatta weet dit natuurlijk al lang, maar aan het einde van de dag zijn veel dingen afgeprijsd in grote supermarkten als Coles en Woolies (Woolworths). Is echt nog wel een paar dagen te nassen, geen zorgen.

#9 Bookme.com.au
Als je op zoek bent naar de wat substantiëlere activiteiten (ik noem een Whitsunday cruisje, een ballonvaart over de Yarra Valley, een dinner cruise met zuipschuit arrangement) dan moet je bij bookme.com.au zijn. Maar ook goedkope kaartjes voor escape rooms, de dierentuin of een middagje paintballen vind je hier tegen kortingen van 20 tot 90%, best de moeite waard dus.

#10 Op shop
Oh op(portunity) shop, wat heb je ons een geld bespaard, wat heb je ons een geld gekost. Geld bespaard want: een werktrui voor een dollar, een volledig busservies voor vijf, splinternieuw beddengoed voor een fractie van de originele prijs. Maar na een half jaar in je praktische afritsbroek gelopen te hebben is dat glitterrokje en die leuke oorbellen en – oh hey kijk, een t-shirt van m’n lievelingsband, had jij geen nieuw blouseje nodig? – ook wel erg aanlokkelijk. Anyway, als je je wél in kunt houden zijn deze kleine tweedehands winkeltjes een zegen.

BONUS, BONUS #11 Booking.com
Ik wist dit niet, maar als je via booking.com een hotelletje boekt kun je altijd €15,- extra korting krijgen als één van je vrienden je zijn kortingslinkje stuurt (die vind je gemakkelijk terug in de app). Die vriend (dus kies je leukste) krijgt vervolgens ook €15,-. Hatseflats, snel verdient toch? Jij vraagt hoe je ons terug kunt betalen voor al die geweldige tips hierboven? Door even te boeken via ons vriendenlinkje natuurlijk: http://booking.com/s/28833593 of gewoon de code 28833593 in te vullen (of kies een echt leuke vriend, kan ook).