Paardenbloemen, die kun je toch helemaal niet eten joh? Ik was er in ieder geval van overtuigd dat paardenbloemen voer voor de konijnen waren en zéker niet geschikt om op wat voor manier dan ook op je brood te smeren. Nou niets is minder waar, je kunt met paardenbloemen namelijk knetterlekkere jam én plantaardige honing maken. Paardenbloemenhoning werd vroeger namelijk ook wel armelui’s honing genoemd en dat snap je meteen: paardenbloem heeft namelijk heel veel weg van de smaak van honing. En het is dus gewoon ook nog voor gratis te plukken, dit wilde goud. Wat wil je nog meer?

Ingrediënten

  • 200 paardenbloemen
  • 750 milliliter water
  • 1 (biologische) citroen, in schijfjes
  • 1 (biologische) sinaasappel of mineola, in schijfjes
  • 500 gram (riet)suiker

Hoe maak je vegan paardenbloemenhoning?

  1. Pluk zo’n 200 paardenbloemen (alleen het bloemetje, de rest kun je laten staan) op een plek waarvan je in ieder geval vermoed dat hij schoon is (geen hondenpaadje, zeg maar). Doe het overdag, het liefst als de zon lekker schijnt, want dan staan de bloemen mooi open.
  2. Laat de paardenbloemen even rusten en zorg er voor dat de mee gelifte beestjes een ander veilig onderkomen kunnen zoeken. Spoel de bloemen niet af! Dan spoel je ook het stuifmeel weg (en dat is nou juist zo lekker zoet)
  3. Snij de groene hals van de bloem. Het geeft niet als er wat groen mee de pan in gaat, maar zonder het kroontje wordt de honing extra zoet.
  4. Doe de paardenbloemen en de schijfjes citroen en sinaasappel in een pan met 750 milliliter koud water en breng het geheel aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat een nacht staan.
  5. Giet het getrokken paardenbloemen mengsel door een zeef of doek (ik gebruik zelf van die stoffen groente- en fruittasjes) en pers de bloemen goed uit.
  6. Breng het vocht met de (riet)suiker aan de kook.
  7. Laat gedurende 20 tot 30 minuten het water verdampen. Blijf goed roeren en hou het geheel in de gaten want suiker verbrand echt ontzettend snel! Als je honing de gewenste dikte heeft (een beetje stroperig dus) is ‘ie klaar!
  8. Giet de hete paardenbloemenhoning in gesteriliseerde potjes, doe de deksel er op en laat op de kop afkoelen.

Paardenbloemenjam

Je kunt de suiker ook vervangen door geleisuiker (2:1) om zo paardenbloemenjam te maken. Kleine disclaimer: bij ons is hij eerst een keer enorm mislukt. Het is echt een kwestie van een lange adem. Omdat je geen fruit gebruikt maar helder vocht duurt het heel lang voordat de jam indikt. Máár voor wie het niet erg vindt om de jam niet 5 maar misschien wel 20 minuten te laten koken is niets onmogelijk.
Voor wie nog nooit jam gemaakt heeft: kijk even of er al wat gelei ontstaat aan de zijkanten van je pan en laat dan een druppel van je lepel op een koud (uit de koelkast) bord vallen. Als de druppel niet uitloopt dan is je jam goed! Je giet het geheel vrij vloeibaar in de potjes (zelfde techniek), maar zodra de jam afkoelt heb je écht jam.