Toen ik een paar jaar geleden – min of meer onder dwang – voor het eerst als Florine Does the Cooking uit de kast kwam en voor meer dan alleen m’n eigen huishoudentje kookte, claimde ik dat ik van risotto m’n levenswerk had gemaakt. Was ook zo. Risotto is alles wat goed is in het leven verpakt in één gerecht: wijn, kaas, boter, koolhydraten. Seks op een bord, dat is het.
Ik maakte me dus ook grote zorgen toen we alle dierlijke producten in de ban deden. Had écht geen zin om een leven zonder risotto te leiden. Gelukkig bleek al snel dat je zonder kaas, boter en zelfs wijn (maar schoorvoetend hoor, schoorvoetend) ook hele lekkere risotto kunt maken. Zoals deze tomatenrisotto, met spinazie. Smaakt extra bijzonder door de karwijzaadjes en de koriander (maar die mag je van mij ook gewoon door peterselie vervangen als je niet in #teamkoriander zit) en heeft toch dat ultieme ‘mijn moeder heeft me zojuist ingestopt en all is good in the world’ gevoel. Snap je?

Ingredienten (voor 4 personen)

  • 400 gram risottorijst
  • olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 zak spinazie (400 gram)
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 bosje koriander
  • 1 el tijm
  • 1 el verse oregano
  • 1 el karwijzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 fles passata (500 ml)
  • 500 ml groentenbouillon
  • peper & zout

Bereidingswijze

Fruit in een ruime hoeveelheid olijfolie de ui, knoflook en bleekselderij glazig. Voeg het karwijzaad, de tijm, de oregano, het gerookte paprikapoeder, en de chilivlokken toe en laat even meebakken. Voeg de risottorijst toe en roer tot de korrels glazig zien.
Voeg dan de tomatenblokjes, de passata en de groentebouillon toe (inderdaad, alles) en roer goed door. Snij nu de tomaatjes in halfjes en de steeltjes van de koriander fijn en voeg toe. Hou de blaadjes apart. Laat de risotto ongeveer een half uur op laag vuur pruttelen en roer af en toe even stevig door. Zorg er wel voor dat de rijst niet aanbrandt!
Na ongeveer 30 minuten is bijna al het vocht opgenomen, de rijst gaar en kun je de verse spinazie er hand voor hand doorheen roeren. Breng op smaak met peper en zout en maak af met de korianderblaadjes.