Voor wie het gerecht misschien kent uit de menu’s van verzorgingstehuizen (waarmee ik maar wil zeggen: ouderwets soepje dit), maar niet precies weet wat het is: minestronesoep is een Italiaanse groentesoep. Minestrais Italiaans voor soep, minestrone het vergrootwoord daarvan: ‘de grote soep’ dus. Klopt: want deze soep zit echt helemaal ramvol. Je lepel moet er rechtop in kunnen staan, dan is hij wat mij betreft past groot genoeg. Van oudsher gebruikten de Italianen overigens helemaal geen pasta in deze soep, maar dat is gestoord want van pasta gaat de zon weer schijnen, dus doe ik dat lekker wel.
Minestronesoep is één van mijn favoriete busrecepten omdat je 1) maar één pan vies hoeft te maken, je 2) het meeste vaak al in huis hebt en 3) omdat het een ontzettend vergevingsgezinde soep is. Een oude wortel, een kontje courgette, een eenzame stengel bleekselderij: ze zijn allemaal welkom. Comfortfood pur sang en ook nog eens gezond, economisch en makkelijk. Da’s volgens mij alles wat je wilt in het leven en helemaal als je leven bestaat uit een tweepits gasstel zonder aanrechtblad. Enfin; vindt in de krochten van je kast dat bijna lege zakje pasta dat je al weg had willen gooien, kies een gezellig blik bonen uit en tover binnen 30 minuten deze soep op tafel.

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • olijfolie
 • restjes groenten; courgette, bleekselderij, wortel, champignons, paprika, spinazie, groene kool, tomaatjes zijn een goed voorbeeld van wat er allemaal in kan
 • 100 gram pasta (maar iets meer of minder is ook helemaal prima)
 • een blik bonen (rood, wit, bruin, kijk maar even)
 • een blik tomatenblokjes (kun je ook weglaten als je die niet in huis hebt)
 • een fles passata
 • 300 – 500 ml groentebouillon (afhankelijk van hoeveel pasta je gebruikt)
 • gedroogde Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, salie bijvoorbeeld)
 • peper en zout

Snipper de ui en snij de knoflook en alle harde groenten (wortel, bleekselderij) in kleine plakjes of blokjes. Giet wat olijfolie in de pan en bak op laag vuur de ui en knoflook glazig.
Gooi de harde groenten erbij, laat vijf minuten zacht worden en snij ondertussen de overige groenten klein.
Voeg de zachte groenten en de gedroogde kruiden toe aan het groentemengsel in de pan en bak wederom een minuut of vijf mee.
Voeg nu de tomatenblokjes, passata, de pasta en de groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en kook de pasta in ongeveer 8 minuten al dente. Voeg dan de bonen toe en laat nog een minuutje meewarmen.
Breng de soep op smaak met peper en zout (en als je het in huis hebt: verse basilicum en peterselie).
Tada! Buik blij, kast schoon, dieren blij. Geniet!

Ik ben in te huren! Kijk op ww.florinedoesthecooking.nl voor meer informatie.