Toen wij – inmiddels bijna drie jaar geleden – besloten om veganistisch te gaan eten zei ik volgens mij meteen ‘maar ik maak een uitzondering voor sushi’. Sushi is mijn kryptonite. Ik heb al-tijd trek in sushi. Maar laten we eerlijk zijn: sushi met alleen avocado of komkommer is in principe heus sushi, maar niet echt. Toch? Nu bleek ik al vrij snel nadat wij besloten geen dierlijke producten meer te willen eten toch niet helemaal meer aan mezelf te kunnen verkopen om op regelmatige basis een halve zee aan dode vis naar binnen te werken en moest ik dus wat anders bedenken. Zo goed als in Japan gaat de sushi niet worden, maar inmiddels heb ik mijn vegan sushi toch redelijk weten te perfectioneren. En het fijne is: het kost eigenlijk alleen wat tijd, verder is het – als je even oefent op het rollen – doodsimpel. Maar wel altijd feest! Tip: begin op tijd, want de rijst heeft wat tijd nodig om af te koelen.

Ingrediënten (voor 8 rollen)

 • 500 gram sushirijst (heb het overigens ook wel eens gemaakt met gewone rijst, ssst)
 • 6 eetlepels rijstazijn
 • 4 theelepels suiker
 • 2 theelepels zout
 • 8 norivellen

Voor de vulling

 • Gebakken tempé of tofu (gemarineerd in ketjap en sojasaus)
 • Gegrilde zoete aardappel
 • Komkommer, paprika, lente ui, wortel, avocado (kies je favorieten)
 • Hoisinsaus
 • Chilimayonaise (sriracha of meng wat vegan mayonaise met chilisaus)
 • Optioneel: gefrituurde uitjes en geroosterde sesamzaadjes

First things first: de sushirijst! Was de sushirijst goed tot het water wat er af komt niet meer troebel ziet. Als je de sushi met gewone rijst maakt (ik weet het, vloeken in de kerk, maar het kan dus wel) dan kun je deze stap overslaan.

Doe de rijst in een pan en voeg 750 ml koud water toe. Doe het deksel op de pan en breng de sushirijst aan de kook. Laat de rijst 2 minuten op hoog vuur koken, zet vervolgens het vuur laag en laat nog 15 minuten pruttelen. Leg daarna een schone theedoek over de pan en laat nog 15 minuten uitwasemen. Verwarm de azijn met het zout en de suiker in een pannetje en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. And now we wait. De rijst en de azijn moeten namelijk op kamertemperatuur zijn voordat je ze gebruikt.

Bereid de vulling voor. Ik koos voor deze twee soorten sushi voor een combinatie van gebakken tofu, komkommer, wortel en hoisinsaus en voor een combinatie zoete aardappel, rode paprika en chilimayonaise. Maar er zijn heel veel combinaties mogelijk. Bak de tofu of tempé, gril de zoete aardappel en snijdt alle groenten in repen van ongeveer dezelfde dikte. Mooie dunne reepjes maakt dat je sushi makkelijker rolt en mooier oogt! Als de sushirijst is afgekoeld voeg je de sushi azijn toe en kun je beginnen met rollen.
Verdeel een dun laagje rijst over een norivel, maar laat een rand van minimaal 1 centimeter open aan de bovenkant. Leg de vulling in het midden en bedek de vulling met een beetje chilimayonaise of hoisinsaus. En nu rollen. Er staan een heleboel YouTube tutorials online (meestal met matje) maar het is vooral een kwestie van oefenen en voorzichtig rollen. Ik gebruik overigens nooit een matje. Freestyle! Als je een mooi rolletje hebt weten te maken doop je je vinger in een glaasje water om de overgebleven rand om de rol heen te plakken. En tada, you did it man, sushi! Maak af met gefrituurde uitjes of sesamzaadjes en eet tot je niet meer kunt lopen. Smakelijk!

Ik ben in te huren! Kijk op www.florinedoesthecooking.nl voor meer informatie.