Het internet staat er helemaal vol mee: lijsten van dingen die je mee moet nemen als je (langere tijd) gaat backpacken. Nu zijn die lijsten echt hartstikke handig als je zelf niet kunt bedenken dat een zonnebril of tandpasta wellicht van pas gaan komen, maar wij vonden ze vaak nogal overcompleet. Lang is saai is afhaken en dan zou het zo maar kunnen dat je de écht belangrijke dingen over het hoofd ziet dus stelden wij een écht handig lijstje voor je samen waar je ons straks enorm voor gaat bedanken.

1) Opinel mes

Ofwel een klapmes met houten heft van Franse makelij. Niet gaan lopen kutten met van die uitgebreide zakmessen die je nooit gebruikt, koop gewoon dit mes. Hij is compact (maar groot genoeg om er niet alleen druiven mee door te kunnen snijden), maakt makkelijk schoon en is echt scherp. We gebruiken hem voor alles. Geloof me, die Fransen hebben veel niet begrepen maar als ze al 125 jaar niet zonder dit mes de deur uit gaan dan hebben ze waarschijnlijk een punt.

2) Drybag

En als ik dan meteen weer een merk mag noemen (SPONSOR ONS): neem er een van Osprey. Wij hebben een 30 liter zak en dat ding is zo godvergeten praktisch. Niet alleen handig wanneer je een boottripje maakt en je graag je spullen droog wilt houden, maar ook om bijvoorbeeld een wasje in te doen (soort opvouwbaar emmertje), je was in op te bergen zodat de rest van je tas niet zo enorm gaat stinken of nat wordt van je natte zwembroek, of gewoon als extra boodschappentasje. Kreng gaat overal mee naar toe. Die van Osprey is dun en licht en droogt binnen no time, wel zo handig.

3) Een apart tasje noodzakelijke dingen in je handbagage

Dit is voor veel mensen misschien een nogal voor de hand liggende tip maar ik wil hem toch nog maar benoemen want blijkbaar staan ze vaak onderaan van die ellenlange inpaklijsten en dan ben ik allang afgehaakt. Het gebeurt niet vaak dat je ingecheckte tas kwijt raakt maar als het gebeurt én je bevind je toevallig in Oeganda bijvoorbeeld dan is dat best een probleem. Wij waren in ieder geval niet blij toen we er achter kwamen dat onze tas kwijt was – we die voorlopig ook niet terug zouden krijgen – en we wel ruim twee weken in Malaria gebied zouden reizen zonder geschikte kleding. Nu hebben we het best gered in een ‘I love Uganda’-shirt en een traditionele Afrikaanse jurk maar had ik graag m’n tropenblouse, m’n afritsbroek of in ieder geval een schone onderbroek gehad? Eh, ja. Zelfde geldt overigens voor Thijs z’n medicijnen (oeps), die waren wel handig geweest. Doen dus!

4) Ziplock zakjes in verschillende maten

Ik heb een lichte ziplock zak-obsessie ontwikkeld omdat je die dingen dus echt overal voor kunt gebruiken en vooral ook eindeloos kunt hergebruiken. Zo aten we er macaronisalade uit in het vliegtuig, houdt het onze spelletjescollectie (een pak kaarten en Yathzee, weliswaar) bij elkaar, functioneren ze prima als portemonnee als je rits plots afbreekt, hou je er je telefoon mee droog als je de zee op gaat en kun je er je bikini even in opbergen als je net gezwommen hebt en geen zin hebt om je hele rugzak nat te laten worden. En vast nog achthonderd redenen. Hoera voor ziplock zakjes!

5) Stekkerdoos

Hartstikke leuk zo’n wereldstekker maar als je met z’n tweeën op reis bent en je hebt telefoons, laptops en e-readers op te laden dan schiet dat natuurlijk niet op. Het is niet persé een praktisch vormgegeven item (het is echt een onhandig ding om op te bergen ja) maar zodra wij ergens aankomen heeft Thijs één taak en dat is die wereldstekker in het stopcontact en dan die stekkerdoos er aan. Kun je alles tegelijk opladen. Echt, protip.