Wat doet reizen met je relatie?

Het is 2008. Thijssie (bruine stekeltjes volgestouwd met vette Murray’s, een te grote leren jas van z’n vader aan) en Florientje (bolle babyvet wangetjes, haar belangrijke-documenten-fannypack stevig om de heupen geknoopt) gaan met (papa’s) auto en een tent die z’n beste jaren heeft gehad op pad. We hebben nét verkering, zijn wiebelig van verliefdheid en de grootste ruzie die we zullen hebben in die komende zes maanden zal gaan over die ene keer dat Thijs vond dat ik te hard langs een vrachtwagen reed. Het grootste cliché bleek waar: als je samen kunt kamperen, kun je alles aan.

We spoelen 11 jaar door. Het babyvet is gaan hangen, de vetkuif ingewisseld voor lange blonde krullen maar de drang naar avontuur is ongeëvenaard groot. We zijn inmiddels getrouwd, zijn soms nog steeds wiebelig van verliefdheid maar weten inmiddels ook hoe de slaapkamer kan ruiken na een avond chili en we gaan weer op reis. Een iets aanzienlijkere reis dit keer; voor onbepaalde tijd en met een heel huis op wielen.  

We zijn inmiddels anderhalf jaar onderweg, hebben ons huis tijdelijk even gestald om met een backpack aan de andere kant van de wereld te kijken en denken inmiddels het één en ander te weten over dat wat mensen het op één na vaakst aan ons vragen: hoe zorg je dat je elkaar niet de hersens in slaat als je altijd maar samen bent? Nou, vond ik een leuk onderwerp dus daar heb ik het internet even op nageslagen. Blijkt dat reizen je relatie kan redden (door af en toe iets alleen te ondernemen), dat reizen de doodssteek voor je huwelijk kan betekenen (en dat je dan een datenight in moet plannen om dat tegen te gaan) én dat je soms seks op gekke plekken moet hebben om je relatie spannend te houden. Ik kreeg er een beetje jeuk van. Iedere relatie is anders en ik moet er niet aan denken om met het zand in m’n naad de liefde te bedrijven op een verlaten strand op Bali (haha, as if) dus ik ga je vooral niet vertellen hoe het moet. Maar wie weet heb je iets aan dat wat wij (denken te) weten, doen of trachten te ondernemen en dán zou ik verder lezen.

Laat het internet lekker lullen

Echt, fuck het internet. Fuck advies, fuck blogs zoals deze, fuck 8-romantische-tips-om-je-relatie-op-reis-te-redden lijstjes. Jij weet als geen ander hoe jullie samen zijn. Zo weet ik dat ik even een blokje om moet als Thijs iets aan het repareren is en weet Thijs dat hij áltijd noodkoekjes in de tas moet hebben voor wanneer ik iemand dood wil slaan omdat ik honger heb. Wij weten dat we meer op elkaar mopperen als er een derde persoon bij is (sorry mam) omdat dat de dynamiek van je relatie tijdelijk even verandert, maar we weten ook dat dat weer over is zodra de derde persoon weer vertrekt. Kreeg ooit op m’n flikker van m’n Franse huisgenoot dat ik Thijs niet genoeg liet praten en belandde toen meteen in een soort existentiële crisis. Fuck dat ook. Mensen die je net ontmoet hebt weten helemaal niets van je relatie dus laat je niets aanpraten.

Communicatie is handig

Kijk, iedereen heeft wel eens een slechte dag. Meestal kan ik die van Thijs (en hij die van mij) al vanaf een kilometer verder zien aankomen, maar ook na elf jaar samen is het gewoon handiger als je zegt wat er scheelt. Dus ga nou niet wachten tot de ander heeft geraden welke scheet er dwars zit bij je, want daar is een bus van vier vierkante meter gewoon te klein voor. Práát. Nog meer dan je thuis al deed. Leer je heel veel van en houdt alles gezellig.  Oja, las op het internet dat het handig is dat je even scherp krijgt of de één alleen maar wilt ‘partyen’ of juist op zoek is naar een ‘rustige-zen-en-yoga-vakantie’ maar als je dat op reis nog moet uitzoeken dan doe je volgens mij iets verkeerd in je verkering. Maar goed, zoals ik al zei: fuck het internet.

Couples who poop together, stay together

Wij hebben vrienden die bij elkaar op schoot kruipen als de ander zit te kakken, maar wij konden tot anderhalf jaar geleden met trots zeggen dat we nog nóóit met de ander in de ruimte hadden gepoept. Dat leek me sowieso een gezonde gewoonte, hoef verdomme niet alles te weten. We waren vast van plan om dat in de bus en op reis ook zo te houden. Dat ging ongeveer een maand goed totdat het me – tegen al het advies van onze host in – een goed idee leek om een aardappelsalade te maken van ‘gevonden aardappeltjes’. Die bleken knettergiftig en ik eindigde met een voedselvergiftiging in een veld vol dassen en een composttoilet tien minuten verder op. Lang verhaal kort: ik vertelde Thijs dat hij maar even z’n ogen, neus en oren dicht moest houden terwijl ik de giftige aardappeltjes via de onderkant in een emmer deponeerde. Was dat heel tof? Nee. Maar ze leefden daarna nog lang en gelukkig.

Je hoeft niet alles samen te doen, maar het mag wel

Ja ugh, nog zo’n dooddoener. Er zijn zoveel blogs die adviseren dat je af en toe lekker even wat ‘me-time’ moet inplannen. Hoezo? Ik vind mijn liefde de allerleukste sukkel die hier rondloopt en doe echt het allerliefst zo veel mogelijk samen. Behalve dat poepen dus, dat doe ik nog steeds liever alleen. Anyway, als jij lekker gaat op af en toe in je eentje een berg bedwingen, doe het vooral wel, maar als voor jou (en in dit geval voor mij) tijd voor jezelf al betekent dat je naast elkaar op de bank een boek leest: HE-LE-MAAL PRIMA. Toptip van Thijs: mocht dat gezwets van een ander nou echt even je neus uitkomen dan blijf je gewoon even wat langer onder de douche staan.

When shit hits the fan bel je moeder

Of je vader, vriendin, zus, oom. Wat ik maar wil zeggen: je hoeft niet alles met z’n tweetjes op te lossen omdat je altijd met z’n tweeën bent. Dat geldt overigens ook voor alle leuke dingen. Thijs z’n spanningsboog is nou eenmaal niet helemaal bestand tegen mijn oeverloze gelul en dus bel ik m’n moeder even als ik lekker wil bomen over die ene leuke trui in een tweedehands winkel en of ik die nu wel of niet in m’n backpack gepropt krijg.

Reizen is geen relatietest

Deze had eigenlijk op nummer 1 gemoeten. REIZEN IS FANTASTISCH. REIZEN IS GRENSVERLEGGEND. REIZEN IS HET ALLERLEUKSTE WAT ER IS EN ALS JE DAT SAMEN MAG DOEN MET DIEGENE DIE JIJ HET ALLERLEUKSTE VINDT DAN SCHIJT JE HELE DAGEN REGENBOGEN. Het is vooral een droom en negen van de tien dagen zijn absolute hoogtepunten. Dus nogmaals: laat je niets aanpraten. Reizen met je liefste is het einde.

Je neemt je irritaties gewoon lekker mee

Nou, dat gezegd hebbende: je neemt je relatie en alles wat daar bij hoort natuurlijk gewoon mee op reis. Dus als je je thuis al ergerde aan alle haren in het doucheputje (Thijhijs) of aan sokken die per ongeluk in een broek blijven zitten (Floohoor) dan doe je dat op reis ook. Ik neem aan dat je je liefde al een klein beetje kent (en anders heel snel leert kennen op reis) dus verwacht niet dat reizen alles verandert. Het is een beetje een snelkookpan, zowel voor het goede als het slechte. Honger, geldgebrek, de weg kwijt raken: het wordt allemaal uitvergroot. If it’s good it’s really good and if it’s bad ja, nouja, dan wil je elkaar inderdaad soms wat sneller de ogen uitkrabben. Maar je hebt geleerd dat je daar over moet communiceren dus dat komt allemaal hartstikke goed.

Je leert knetterveel

Ik wist tot we op reis gingen niet hoe Thijs is als hij aan het werk is (en dat je af en toe even moet zeggen dat hij geen verstandelijk beperkte jongeren meer managet), hoe hij reageert als in één week je auto weggesleept, je camping geëvacueerd en je veiligheid constant bedreigd wordt en Thijs wist niet hoe ik presteer onder heel veel fysieke druk (spoiler alert: best goed, maar met een beetje zeuren wel) of hoe mijn control freakerigheid zich uit als je niets, nooit meer, onder controle hebt. Als je denkt dat je elkaar goed kent, ga dan op reis. Je blijft elkaar verrassen en dat is fantastisch.  

Verbeter elkaars verhalen niet (!!)

And never let the truth stand in the way of a good story! Dat je altijd samen bent betekent niet dat je alles op dezelfde manier beleeft. Superlatieven Floortje zal die ene keer dat we omsingeld werden door nijlpaarden in een bootje wellicht als spannender hebben ervaren dan Bagatelliseer Thijssie (ja dat allitereert natuurlijk voor geen meter, jezus) dus laat beide verhalen naast elkaar bestaan. Verhalen zijn je mooiste souvenir, dus neem dat niet van elkaar af.

Heb seks op gekke plekken

Geintje.

Over ‘Wat doet reizen met je relatie?’ maakten wij ook een podcast.
Deze aflevering van de VanVerhalen reispodcast vind je hier.