Als ik iets in m’n kop heb, dan heb ik het niet in m’n kont. Vraag maar aan m’n moeder. Of aan m’n vader eigenlijk, want toen wij het plan op hadden gevat om huis en haard te verkopen, die goedbetaalde baan op te zeggen en met onze afritsbroeken in een verbouwde bus te gaan wonen moest het gebeuren. Vandaag nog, als het even kon.
M’n vader probeerde ons enthousiasme een beetje te temperen door zo nu en dan weer eens een blog of vlog van een populaire vanlifer onze kant op te sturen met redenen waarom wonen in een bus ook wel eens niet leuk is, maar dat waren woorden gericht aan dovemans oren. We snapten heus dat we niet meer elke dag konden douchen en we snapten ook dat je niet altijd met een strand in je achtertuin wakker zou worden. Dat er een heleboel was dat we pas zouden leren als we daadwerkelijk een tijdje in die bus gewoond hadden kwam niet echt in ons op. En toch was dat precies wat er gebeurde. Dat waren heel veel goede dingen (zie ook: elke willekeurige blog of podcast op deze website) maar soms ook dingen die niet altijd makkelijk zijn. Iedereen die ook maar enigszins heeft opgelet weet dat de keuze om als nomaden te gaan leven de beste van ons leven is geweest, maar dat betekent niet dat er geen saaie, moeilijke of vermoeiende aspecten aan dit leven plakken. Overweeg je zelf om de hele handel gedag te zeggen en je geluk te gaan beproeven in een bus (doen, doehoen) lees dan misschien eerst ook even onderstaand stukje. Een realistisch beeld van wonen in een bus, at your service.
Verbouwen
Uren bracht ik door op Pinterest. Ik had zeker driehonderd versies van het perfecte busje bij elkaar gezocht. Toen mijn vader – onze autoaanschaf- en bouwexpert – eindelijk groen licht gaf voor het kopen van een betaalbare en in goede staat verkerende bus (hij was niet geel of feloranje – een van m’n vele eisen – dus dat was de eerste teleurstelling) wilde ik dan ook meteen van start. We zijn geen volleerd klussers, maar met een huis dat we (met hulp) zelf verbouwden wisten we toch zeker wel wát. Ik had filmpjes gezien van mensen die in hun eentje hun bus in twee weken startklaar hadden weten te krijgen en nog mooi ook. Wij waren met z’n drieën dus met twee maanden drie dagen per week bouwen moesten we al een heel eind komen, dacht ik. Het duurde een half jaar. Een half jaar lang stopten we al onze extra tijd in het verbouwen van onze bus. In een koude schuur. Er gingen dingen mis (gelukkig ook veel dingen goed), er kwamen steeds nieuwe klusjes bij en werd onze bus net zo mooi als al die gelikte plaatjes op het internet? Nee. Kwam nog bij dat ik het klussen grotendeels helemaal niet zo leuk vond. Ik ben een ongeduldig én perfectionistisch mens en vond het best lastig om te dealen met wéér een scheef balkje, een kiertje hier, een rafelig randje daar. Een bus verbouwen is toch heel wat anders dan een huis. Uiteindelijk stond er een thuis (en niet een showroom die €30.000 had gekost) en dat was het belangrijkste, maar is het verbouwproces voor iedereen even leuk? Waarschijnlijk niet.
Weersafhankelijkheid
Goed, we namen onze intrek in ons rijdende huisje en verplaatste onze nieuwe liefde naar Engeland. We hadden de zomer van ons leven, echt. Het was fantastisch weer (en niet alleen voor Engelse begrippen), we konden in alle rust onze weg vinden in dit nieuwe, avontuurlijke leven van ons en alles ging eigenlijk best wel van een leien dakje. Tot we in oktober Schotland inreden en het weer volledig omsloeg. Er was regen (heel erg veel regen, onophoudelijke regen), het vroor ’s nachts en werkelijk álles in de bus was vochtig. Dat wonen in een bus leuker is als het mooi weer is snapt iedereen, maar begrijp je ook dat je regenjas na een wandeling in de regen niet meer droogt? En dat je warme bedje altijd klam is? Dat het kleine vloeroppervlak continu onder de prut zit? En dat het heel erg moeilijk is om een productief of avontuurlijk leven te leiden als het buiten de dekens rond het vriespunt is? Maar het andere uiterste is ook niet altijd feest. Bijvoorbeeld als het een graad of dertig is en je bus in de volle zon moet staan omdat je anders je telefoon ’s avonds niet op kunt laden. Of dat je huis – ook als de zon weg is – snikheet blijft en je vanwege de veiligheid geen raampje open kunt laten. Of dat het heel hard waait en je niet kunt slapen omdat je zeeziek wordt van je eigen huis. Als je in een bakstenen huis al erg weersgevoelig bent, bedenk dan even dat het in een bus nog veel erger wordt.
Lekker veel buiten zijn, toch?
Ja dat vele buiten zijn he, dat was toch wel waar we het allermeeste naar uitkeken. Niet meer elke dag naar kantoor, minder tijd achter beeldschermen doorbrengen en heel veel wandelen. Nou, dat is gelukt. We zijn meer buiten, we gaan niet meer naar kantoor en we hebben geen televisie meer en maar beperkt stroom voor het opladen van telefoons en computers dus ja: we zijn in essentie meer buiten. Maar, zo leerden we ook, we zijn óók heel veel binnen. En binnen is niet langer meer een comfortabel huisje van 80m2, maar binnen is nu samen op bed, altijd. Zoals je hebt kunnen lezen in ons stuk over wildkamperen zijn de plekken, zeker in het westen van Europa, waar je je hele boeltje gezellig uit kunt stallen schaars. Overigens werkt buiten werken (al dan niet voor een baas) ook niet echt goed. Het licht valt net niet goed op je beeldscherm, of het is toch een beetje te koud, te winderig, te nat. Alles wat je thuis binnen doet (koken, een serie kijken, naar het toilet gaan, ruzie maken, seks hebben) doe je nu dus allemaal op zes vierkante meter. En iedereen mag ook nog eens zomaar bij je in de tuin komen staan, dus heel veel privacy voor dat alles heb je ook niet altijd. Bij ons gaat dat heel goed. Wij vinden de afwisseling fijn. We vinden elkaar fijn. We vinden het fijn om soms wel en soms geen contact te maken met onze eventuele buren. Maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat het niet iets is wat iedereen even goed past.
Tijdrovend
Ik moet iedere keer als ik m’n ukelele uit de bus pak een beetje lachen. Woeste plannen hadden we. Ik zou natuurlijk een boek schrijven, Thijs zou al mijn kunstboeken uit z’n hoofd leren, ik zou voortaan bij ieder kampvuur een leuk moppie ukelele kunnen spelen en er zou oneindig veel tijd over blijven voor al het andere wat we ook nog wilden doen. De waarheid is: alles in een bus kost minimaal twee keer zoveel tijd. De grote dingen: het legen en vullen van je toilet (als je dat al hebt, anders is naar het toilet gaan sowieso een tijdrovend klusje), het vinden van een plek voor de nacht (zie je ooit in al die leuke YouTube filmpjes iemand een uur lang wezenloos naar z’n telefoon staren op zoek naar een veilige slaapplek?), het vullen en vers houden van je schoonwatertank, de was doen (op de hand of op zoek naar een betaalbare wasserette) maar zéker ook de kleine dingen. Zo moet ik iedere keer als ik koffie wil zetten de gasfles opendraaien, de keuken ombouwen (het kooktoestel is namelijk ook het aanrechtblad), water in de ketel zien te krijgen (in een piepklein wasbakje met een kraantje waar water uit druppelt in plaats van stroomt), water koken, eerst allemaal spullen uit het keukenkastje halen voordat ik bij de koffie kan en dán nog het daadwerkelijke koffie zetten. Alles kost zoveel tijd dat douchen (ofwel het vinden van bijvoorbeeld een zwembad en daar dan meteen maar wat baantjes trekken anders is het zo zonde ofwel het vullen van de solarshower en dan wachten tot het water warm is, jezelf in bikini hijsen en dan naast de douche proberen onopvallend je billen te wassen) minimaal een ochtend in beslag neemt. Dat geeft allemaal niet, dat vinden wij zelfs charmant, maar bedenk wel dat die tijd die je eigenlijk wilde besteden aan ukelele leren spelen bij een kampvuur (of überhaupt, dat kampvuur maken) waarschijnlijk in andere dingen gaat zitten.
Vermoeidheid
Tsja, en dat maakt dat wonen in een bus dus best vermoeiend. Je bent constant bezig met zoeken, aanpassen, opruimen, tevoorschijn halen. Niets gaat vanzelf, voor alles moet er moeite gedaan worden. Dat maakt het niet alleen fysiek vermoeiend, maar ook wel eens mentaal zwaar. Elke dag opnieuw moeten kiezen, moeten zoeken naar een veilige plek, elke dag ‘op reis zijn’ en tussendoor ook nog proberen productief te zijn omdat er ook nog gewoon brood op de plank moet. Het is allemaal best veel. Meer dan eens hebben we onze plannen gewijzigd omdat één van de twee gewoon te moe was om nog verder te gaan. Gewoon simpelweg geen zin meer had in wéér nieuwe mensen, uitzichten en indrukken. Voor iedereen die nog steeds in de veronderstelling is dat het wonen in een bus garant staat voor een leven lang vakantie: helaas.
Klagen over droomleven
En dat brengt me bij een ander heikel puntje. Het is namelijk – zo heb ik gemerkt – voor best veel mensen moeilijk om onder woorden te brengen wat dit leven soms óók kan zijn, als je alle gelukkige ‘vakantiekiekjes’ even wegdenkt. Meer dan eens kregen wij het commentaar – als we iets posten over een slechte dag, of een hele saaie – dat we ‘ook in Nederland op kantoor hadden kunnen zitten’. Is helemaal waar, geen woord aan gelogen. Wij willen niet in Nederland keurig van negen tot vijf op kantoor zitten, of een groot huis dat je vol stopt met spullen waar je hard voor moet werken. Maar we willen ook niet altijd avontuur. Of altijd in een hele kleine ruimte op elkaars lip zitten. Of in de stromende regen de bus uit moeten stappen omdat de ander moet kakken. Heel gelukkig, tevreden en blij zijn met het feit dat je een nomadenbestaan leidt betekent niet dat het nooit tegenvalt of moeilijk is. Dat we nooit verlangen naar een bad, of vrienden en familie om de hoek, of gewoon even normaal naar de wc kunnen. Maar dat hardop zeggen maakt je al snel een klager. Je leidt toch je droomleven (en dat van vele anderen), hoe durf je dan nog slechte dagen te hebben? Nou jongens, verrassing. Ze zijn er toch. En niet iedereen wilt dat horen.
Over ‘Wat niemand je verteld over wonen in een bus (deel I)’ maakten wij ook een podcast.
Deze aflevering van de VanVerhalen reispodcast vind je hier.
Ik kan het super volgen…alles heeft 2 kanten….
Ik woon op vaste plek in pipowagen en ik heb ook dat vermoeide.
Ik heb n houtkachel dus zagen en kloven en aanmaakhoutjes choppen hoort daar bij.
Voor mn eten zorgen, en mn kippen, katten én 4 ponys…dus ook maaien vd slootkant, heining nakijken etc.
Ik denk dat dit soort shit steeds andere vormen aanneemt maar altijd zullen er die momenten van verrukking zijn dat maakt dat je weet waar je het voor doet….
Dus…slikken, klagen, vloeken…en weer door
Nou, precies dat! 😊
Net als wonen op een boot, bv op wereldreis : Het is gewoon werken!
Iedere dag, er is altijd wat!
Wij doen het nu precies een jaar, en hoeven niks te verdienen. Waar we tijd vandaan moeten halen als dat ook nog zou moeten???!!
Kan ik me helemaal voorstellen ja, haha!
Heel herkenbaar allemaal. Wij hebben van 2000-2012 een 5,5 meter Ducato camperbus gehad, waar we lange vakanties mee hebben gehad en waar we van mei 2011- febr 2012 permanent in hebben gewoond.
In 2012 zijn we overgegaan op een grote alkoof van 7.40 meter met 4 vaste slaapplaatsen. Daar is 2 jaar geleden nog een gesloten aanhanger met auto er in bijgekomen.
Hier leven we 9 maanden per jaar in, ook in de winter.
Bij slecht weer groot genoeg, LPG verwarming, dieselverwarming, houtkachel, de wereld aan solar, 500 liter water. Nou realiseer ik me dat dit financieel niet voor iedereen is weggelegd.
Wat we mogelijk is: haal je C rijbewijs, koop een oudere kwaliteitsscore, bv een Concorde of koop een koelwagen met geïsoleerde bak. Die heb je zo voor 10K. Inbouwen meubilair, Planar dieselkachel, houtkachel, dak vol Chinese solar, bv JA solar en je bent al aardig op weg. Ergens gebruikte ramen kopen, etc. Dan praat je voor hetzelfde geld over 5 a 6 meter baklengte x 2.55 breed. En een houtkachel is ideaal, stookt zeer snel warm EN droog.
Ik heb een tijd in een woonwagen gewoond en dit klinkt idd heel bekend! Maar ja toch doe je het, heerlijk!
Dank voor het delen
Leef zelf op een camping volledig off the grid
En ja op wielen leven blijf kriebelen !!
Oohhhh spot on hoor, deze! Dit is hoe het is. Zwaar en prachtig en vermoeiend en geweldig. Ik had het zelf niet beter op kunnen schrijven. Ga ik ook niet eens meer proberen nu, verwijs de mensen wel gewoon naar hier 🖖
Wat ben ik blij met een keer een eerlijk verhaal! De leuke kanten worden vaak overtrokken en van de minder leuke hoor je bar weinig.
Heel veel geluk en blijf gezond!
Klopt, maar…..
Een instelling van “hoe kan het simpel” kan ook zeer waardevol zijn. Douchen kan simpel door gebruik te maken van een klein flesje van 0.7 liter, (wij gebruiken een bidon) en met in de dop enkele kleine gaatjes, werkt prima als dagelijkse douche, voor de grote douche (haarenwassen) gebruiken we een 10 liter jerrycan, met kraantje, (en daaraan het spoeiertje van die z.g. zonwaterzak) die we vullen met warmwater uit de fluitkelel en hangen hem buiten tegen de bus aan. (Je hebt ook kleine bompelpompjes 12v, die je in de jerrycan kunt laten zakken met daaraan een slang met een sproeiertje er op)
Poepen doen we op een wc emmer, met plastic zakje er in, (niet er in plassen) en dekken het af met houtsnippers, (konijnbak vulling) en verwerken het verder zoals je ook een honde/katten bak zou verwerken. Plassen, voor de dames in een “pipinet” (google maar eens op dat woord), voor de heren gebruik ik een wasmiddel fles met een groote schoefdop opening, (lidl). En als je samen kunt vrijen kun je toch ook samen poepen? Misschien even wennen, maar lijkt niet moeilijk te zijn. Voor de was is het inderdaad erg fijn als je wasmachiene tegen komt, een alternatief is om je ondergoed meteen (elkedag) even te doen, dan blijft het klein en overzichtelijk. Vers water, is ook het makkelijkst om kleine 5 liter jerrycans te gebruiken, als je met 2 van die jerrycans bij mensen aanbeld voor water is dat meestal geen probleem, en je kunt snel je water ook weer uitgieten in b.v. de fluitketel voor de koffie en thee, alleen voor handen wassen gebruiken wij het kraantje in de camper, (het zat al in de camper, en omdat we geen idee hebben over de staat van de watertank aan de binnenkant, gebruiken we dat enkel daar voor, zo doende doen we ruim 3 maanden met die watertank).
Veel plezier in jullie aardseparadijs.
Zo herkenbaar! Wij leven al een aantal jaar in onze bus en het is heerlijk, maar ook dit is zeker waar. Ow en :
‘Of dat het heel hard waait en je niet kunt slapen omdat je zeeziek wordt van je eigen huis.’
zet je krik onder de zijkant van je bus dan wiebelt hij minder met storm, helpt een hoop! 😉 Groetjes