Als je de foto’s die op het internet circuleren moet geloven dan is wonen in een bus een aaneenschakeling van watervallen, strandopgangen en een beetje halfnaakt in je camper hangen. En waar een quote als ‘don’t look for destinations, let adventure come and find you’ natuurlijk hartstikke kijk-ons-lekker-wild-en-vrij-zijn klinkt, de realiteit is vaak nét een tandje ingewikkelder. Dus, wildkamperen: wat is het, hoe doe je dat, en waar vind je plekken waar je quasi legaal de nacht door kan brengen. Komt ‘ie!
Wat is wildkamperen?
Free overnight parking, wild bivakkeren, gratis kamperen: voor de duidelijkheid, we hebben het hier specifiek over ergens gratis je bus of camper parkeren met een minimaal risico dat je ’s nachts uit je bed gelicht wordt door de politie. Wildkamperen is in dit geval dus niet je tentje neerklappen in de ongerepte natuur maar feitelijk gewoon een gratis camperplaats. Klinkt natuurlijk lang niet zo sexy als wildkamperen en omdat niemand ons tegenhoudt noemen wij het lekker tóch wildkamperen. Met een camper dus. Stelletje rebbelen.
Anyway, kamperen buiten de daarvoor bepaalde locaties zoals een camping is – verrassing – vaak niet toegestaan. Dat wil zeggen: je kunt niet zomaar overal je bus parkeren voor een discodutje en je kunt al helemaal niet overal je hele inboedel uitstallen voor het perfecte Instagramplaatje. Gelukkig zijn wij niet de eerste paradijsvogels die het plan hebben opgevat om in een camper te gaan wonen en dus zijn er al een heleboel mensen die het wildkampeerpad geplaveid hebben voor nieuwe nomaden en is er inmiddels heel veel mogelijk.
Hoe doe ik dat, wildkamperen?
Een wildkampeerplek is soms een mistroostige supermarktparkeerplaats, soms een spectaculaire verlaten strandopgang maar nog veel vaker alles daar tussenin. Wij sliepen op parkeerplaatsen aan het begin van lange wandelroutes, op hondenuitlaatplekken en op drukke 24-uurs parkeerplekken in het midden van grote steden. Maar ook: aan de voet van adembenemende bergen, midden in het bos en pal aan het strand. Als je wildkampeert, is alles mogelijk. Dat is wat ons betreft ook meteen het mooie aan deze manier van overnachten: het is vrijheid. Vrij omdat je na een lange dag rijden geen camping meer op hoeft te zoeken, vrij omdat het niets kost, vrij omdat je helemaal op jezelf en je eigen voorzieningen bent aangewezen en vrij omdat je omringd door natuur en verder niets je potje kunt koken. Die vrijheid is helaas niet op iedere hoek van de straat te vinden en dus moet je voor een goede wildkampeerplek vaak een beetje moeite doen. In Scandinavië en Schotland is wildkamperen toegestaan volgens de regels van het allemansrecht: kamperen mag overal, zolang je weg blijft van gecultiveerd land en privéterrein (en je godvergeten rotzooi opruimt en de natuur gezelliger achterlaat dan je haar vond). In andere landen zijn de regels iets ingewikkelder. Zo ingewikkeld zelfs, dat ik bij deze onofficieel wil adviseren de regels soms een beetje aan je laars te lappen. En dan zijn dit de gouden regels:
Wildkampeertips & trucs
- Struin de verschillende camperfora even af om te kijken wat goede apps of websites zijn voor het vinden van wildkampeerplekken in specifieke landen. Zo heeft Nederland Campercontact, Engeland Search for Sites (lievelings!) en Australië WikiCamps of Campermate. Je vindt er reviews, waterpunten en dumpplaatsen, alles is al voor je uitgezocht. Het internet staat vol met dergelijke sites en apps, even je best doen!
- Mocht je geen geschikte plaats op één van bovengenoemde opties kunnen vinden dan is Google Maps je vriend. Ga op avontuur! Zoek een groen dotje, een doodlopende weg, een afgelegen zwembad met parkeerplaats en de kans is groot dat jij daar best een nachtje onopvallend kunt parkeren. Woonwijken zijn wat minder geschikt (denk even aan die bemoeizuchtige buurvrouw van je) maar kunnen in nood ook. De gouden regel is: hoe onopvallender, hoe beter.
- Don’t overstay your welcome: de meeste camperplaatsen hanteren een maximale verblijftijd van één tot enkele dagen. Hou je daar aan, anders krijg je gezeik (en verstier je het voor anderen).
- Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar ruim – in godsnaam echt – je troep op. We hebben op zoveel plekken gestaan die zoveel mooier hadden kunnen zijn als mensen niet van die afschuwelijke zwijnen zouden zijn. Don’t be a dick!
- Op zoek naar een wildkampeerplekje in de stad? Soms vind je bij stations 24-uurs parkeerplaatsen, waar je prima een nachtje kunt blijven als je een beetje onopvallend in en om je camper verblijft. Net buiten de stadskern vind je ook vaak een hele batterij aan gratis parkeerplaatsen, een fiets is dan handig. Let op: het is nog steeds op veel plekken hartstikke illegaal en hoe groter de steden hoe strenger ze zijn. Beter niet in het centrum van Amsterdam in je camper proberen te overnachten dus (al hebben wij misschien fantastisch gekampeerd in Amsterdam Noord, maar dat laat ik in het midden).
- Ook altijd fijn zijn de regelmatig gratis camperplaatsen in de buurt van jachthavens. Krijg je er als je mazzel hebt soms ook nog een (betaalde) douche bij!
- In diezelfde categorie: (Engelse) pubs & kroegen. Als je even lief vraagt of je de nacht door mag brengen op hun parkeerplaats in ruil voor een pilsje of een maaltijd is dat bijna altijd goed.
Zoals ik al opbiechtte: wij vonden dat wildkamperen in eerste instantie best spannend. Gelukkig ben ik getrouwd met een heuse veiligheidsgoeroe die ik meermalen een beetje heb uitgelachen om z’n gemiereneuk (sorry, schat) maar die er wél voor gezorgd heeft dat ik elke ochtend weer in één stuk wakker werd. Stel, je hebt een mooie plek gevonden en je wilt graag weten of die plek (in hoeverre dat met zekerheid te zeggen valt) écht een beetje veilig en/of idyllisch is? Let dan nog even op het volgende:
- Hangen er grote NO OVERNIGHT PARKING (in welke taal dan ook) borden? Sommige mensen trekken zich er niets van aan, wij zouden zeggen: rij even verder.
- Is de plek beschut? Sta je een beetje uit het zicht maar niet zo ver van god en alles verlaten dat eventuele rotzakken die je oude slaapzak onder je billen vandaan weg willen jatten vrij hun gang kunnen gaan?
- Zijn er huizen / iets van bewoonde wereld in de buurt waar je in geval van nood naartoe kunt? Er gebeurt natuurlijk helemaal niets, maar mocht je toch in een penibele situatie terechtkomen dan is het fijn om te weten waar je in volle paniek naartoe kunt rijden.
- Ligt er veel rommel? De kans dat dit een illegale dumpplaats is, is groot. Betekent niet altijd onveilig, maar betekent soms wel dat er weinig toezicht is. Wil je misschien niet.
- Zie je slipsporen op de grond? Welkom bij het domein van de zogenaamde boyracers. Stoere jongens die het tof vinden om een uur of twee ’s nachts naast je campertje donuts te draaien en jointjes te roken. Vermoeiend.
- Sta je vlakbij water of onder bomen en lijkt het weer te veranderen? Ook dan wil je misschien een ander plekje zoeken. Wij zijn in een half jaar tijd maar liefst drie keer gevlucht voor (serieus) slecht weer en dat kwam omdat ik iedere keer zei dat het wel los zou lopen. Wijze les: soms doet dat het niet.
- Last but not least: mocht er nou toch een mopperige snor op je deur kloppen ’s nachts met de vraag wat je daar aan het doen bent in je campertje? Zeg dan dat je een lange rit achter de rug hebt en voelde dat je een gevaar op de weg aan het worden was. Voor iedereens veiligheid heb je daarom de camper even aan de kant gezet om een uurtje te rusten. Waterdicht excuus.
Over ‘Wildkamperen met een camper’ maakten wij ook een podcast.
Deze aflevering van de VanVerhalen reispodcast vind je hier.