Couchsurfen 101

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het leek ons helemaal kut dat couchsurfen. Een gratis overnachting zonder tegenprestatie, de logica hiervan ontging ons als sceptische, calvinistische Nederlanders volledig.  Maar goed, dat magische gratis (gratis? gratis!) bleef natuurlijk als een soort knipperende lichtreclame in onze hoofden hangen en dus besloten we het begin dit jaar, na zeker tien jaar een profiel te hebben gehad, toch eens te proberen.

Couchsurfen, wat is dat?

Een beetje reiziger heeft er waarschijnlijk al eens van gehoord (of logeert zich allang helemaal de moeder tijdens z’n reizen). Couchsurfing is een online netwerk dat gebaseerd is op de gastvrijheid van mensen. Je maakt (via de couchsurfing app of website) een account aan, post wat gezellige vakantiefoto’s en schrijft in je profiel dat je een passie hebt voor gashapon automaten, obscure bands en diepzinnige gesprekken over niet uit te spreken yogatechieken en je logeert binnen no-time bij een mede gashaponfanaat op de bank.  Andersom werkt het ook: jij hebt een logeerkamer, bank of luchtbed in de gangkast over en vindt het helemaal prima dat iemand daar de nacht doorbrengt (als ze maar wel van gashaponautomaten houden uiteraard) en je kunt er vergif op innemen dat er overmorgen al een verzoek is van Pjotr uit Wit-Rusland die al z’n leven lang droomt van een verblijf in Hippolytushoef. Couchsurfen is vaak een wederdienst. Je deelt verhalen (die keer dat ik topless in een stripclub de dollars tussen m’n tanden vandaan moest peuteren is bijvoorbeeld een publiekslieveling), maaltijden en je helpt een handje in het huishouden. Voor veel hosts is couchsurfen een beetje reizen vanuit de luie stoel dus gun ze dat genoegen ook. Trek je beste verhalen uit de kast terwijl je snert op het vuur staat te pruttelen en doe niet lullig als je host dronken achter het stuur stapt na een avond wild stappen (of doe het wel en voel je niet de rest van je leven een domme lul zoals wij). Voila, je couchsurfing avontuur is nu al een succes.

What’s in it for them?

Bij gebrek aan goede Nederlandse oneliner: what’s in it for them? Waarom stel je je huis open voor een volslagen onbekende met alle risico’s van dien? Zoals ik al zei waren wij sceptisch. Dat bleek, zoals wel vaker, aan ons te liggen. Er is geen catch. Althans, niet één die wij in onze uitgebreide ervaring van maar liefst elf keer couchsurfen (hahaha) hebben weten te ontdekken. Sommige mensen zijn eenzaam en reizen op deze manier tóch een beetje de wereld rond, andere mensen gaan nogal lekker op een gastenboek met lovende reacties, weer anderen willen gewoon écht heel graag hun stad of dorp aanprijzen óf sparen alvast adresjes ‘voor later’ maar in de meeste gevallen geldt toch echt dat mensen gewoon aardig zijn of iets willen teruggeven voor de gastvrijheid die zij tijdens hun reizen hebben ontvangen. Couchsurfen heeft onze ogen geopend. Dat klinkt een beetje geitenwollensokkerig (en dat is het ook) maar ik ben bang dat ik toch niet helemaal aan dit cliché ontkom. Couchsurfen is zo veel meer dan gratis overnachten. Het is Pat in San Antonio met wie je om drie uur ’s nachts chilitequila staat te weg te klappen en sterke verhalen deelt alsof je samen bij juf Marije een tafeltje deelde. Het is Jerillyn die de beste vriendin van je moeder had kunnen zijn en met wie je pizza eet bij de open haard terwijl de zeekoeien in de achtertuin loom voorbij zwemmen. Het is een champagne ontvangst in Florida maar het is ook koken voor een stervende vrouw en haar verstandelijk gehandicapte man in een krottige keuken. Het is die nacht op de bank in een huis in Phoenix waar nét een gevlucht Guatemalaans gezin weer is vertrokken, de zwarte haren in de badkuip een geheugensteuntje om dankbaar te zijn voor veel meer dingen dan die ene gratis nacht.

Zelf couchsurfen

Met dus maar 11 couchsurfervaringen op onze conto zijn wij wellicht wat vroegtijdig zelfbenoemd couchsurfexperts (ik herhaal: hahaha) maar mocht je toch vertrouwen hebben in ons oordeel, hieronder hebben wij onze uitgebreide ervaring voor jullie uiteengezet in een rijtje toch niet te versmaden tips.

  • Wees geen klootzak. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het blijkbaar toch nog niet helemaal voor alle lieftallige couchsurfers. Zo deelden wij eens een huis met nog twee couchsurfende backpackers en zij waren zo indrukwekkend onbeschoft dat we het toch nog even willen benadrukken. Groet je huisgenoten, sluit jezelf niet meteen een hele avond op in je kamer, houdt je aan de huisregels en don’t overstay your welcome zodat deze twee Nederlanders je de volgende dag op verzoek van de host er niet bijna met geweld uit hoeven te werken.
  • Deel wat je hebt. Je hoeft niet met (grote) cadeaus aan te komen om toch je dankbaarheid te tonen. Deel je maaltijd, wissel verhalen uit en ga niet in je eentje een fles wijn leegdrinken. Couchsurfen bestaat bij de gratie van het uitwisselen van ervaringen, energie en kennis. Maak geen misbruik van het (we snappen het: knipperende lichtreclame) gratis aspect.
  • Steek moeite in je profiel! Je hoeft geen geverifieerd account te hebben om geaccepteerd te worden maar een uitgebreid verhaal over wie je bent en waarom je van plan bent gebruik te maken van couchsurfing helpt enorm. Plaats foto’s, vraag vrienden om een referentie achter te laten en laat de hele couchsurfing wereld weten waarom je een heuse logeeraanwinst bent (blote tieten in een stripclub! snert! GEDEELDE PASSIE VOOR GASHAPONAUTOMATEN!).
  • Doe niet dom. Als het onveilig voelt of je host doet bewapend met kapmes of in blote-piemel-kostuum (en dat is niet helemaal je ding) de deur open is het wellicht verstandig om rechtsomkeert te maken. Laat je nergens inlullen en voel je nóóit schuldig als je toch denkt dat dit hem niet gaat worden. Veiligheid voor alles, echt.

Ben je benieuwd naar onze couchsurfing ervaringen? Over ‘Couchsurfen’ maakten wij ook een podcast.
Deze aflevering van de VanVerhalen reispodcast vind je hier.