You can’t go wrong with curry, het is een waar levensmotto geworden. We eten het minimaal één keer per week, meestal als er wat op of iets goed te maken valt. Curry verwarmt namelijk niet alleen je buik maar ook je ziel (geintje, het brandt gewoon je ellende weg). Een ander groot bijkomend voordeel van curry is ook dat bijna alles er in kan. Bonen, restjes groenten, oude aardappels. Zelfs een zielig mandarijntje vindt soms z’n weg naar mijn gezellig pruttelende curry. Ongetwijfeld maak ik regelmatig de Indiase eetcultuur ten schande met mijn creaties maar who cares; zolang de zon gaat schijnen en je anus een beetje gaat branden na het eten er van hoor je mij niet zeuren. Schroom niet om een beetje te overdrijven met je specerijen en kruiden: een echte curry hoor je nog zeker twee dagen in je gordijnen te ruiken. Deze versie maakte ik met gewone aardappel en rode linzen, maar vervang die gerust door zoete aardappel en groene linzen als je dat nog in de kast hebt.

Ingrediënten (voor een pan vol)

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 4 centimeter gember
  • 5 medium grote aardappels
  • een kopje gedroogde linzen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 el ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1 el komijn
  • 1 el chilipeper
  • 1 el kerrie (of garam masala)
  • ½ el gerookt paprikapoeder (kun je ook weglaten)
  • bouillonblokje
  • Restjes groenten: wortels, spinazie, paprika, champignons, broccoli, bloemkool, spitskool, noem maar op, er is weinig wat niet goed werkt.
  • Optioneel: koriander, pinda’s, rijst, naan, soyayoghurt

Snipper de ui en snij of rasp de knoflook en gember fijn. Giet ruim olie in een pan en bak de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is. Snij ondertussen de aardappels in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
Voeg de specerijen toe en bak even mee tot je keuken ruikt naar een goed Indiaas restaurant.
Voeg dan de tomatenblokjes, de kokosmelk toe, roer tot een mooi egaal prutje en voeg de aardappels toe.
Snij terwijl dit zachtjes staat te pruttelen de overige groenten in hapklare stukken. Als je de groenten niet helemaal zacht wilt hebben (zoals bijvoorbeeld bij paprika en broccoli) wacht dan nog even (een minuut of 10) met toevoegen, de rest mag in de pan, net als de linzen.
Giet wat water in de pan tot alles nét niet onder staat. Als je twijfelt: minder is altijd beter, een beetje water erbij kan altijd en voeg het bouillonblokje toe. Laat het geheel minimaal een minuut of 20 pruttelen, tot de aardappels en linzen gaar zijn en de curry mooi is ingedikt.

Maak de curry af met verse koriander, wat pinda’s en serveer indien gewenst met rijst of naan. Een dotje ongezoete soyayoghurt is ook altijd lekker.

Ik ben in te huren! Kijk op www.florinedoesthecooking.nl voor meer informatie.